Onze eerste beslissing (en achteraf gezien niet de meest geslaagde) was een reisdatum kiezen. De keuze viel op begin maart. Hierbij lieten we ons leiden door onze beide agenda’s én het plaatselijke regenseizoen. Waarna we meteen naar het reisbureau holden om de vliegtuigtickets te reserveren.
Niet meteen de beste aanpak zo bleek. Waar we niet aan dachten was de maanstand en de keuze van de route. Afhankelijk van de gekozen route kan je namelijk aansluiten bij expedities die op vaste data ingericht worden. En deze data zijn vaak afgestemd op de maanstand. Want de beklimming naar de top start rond middernacht, waarbij een volle maan uiteraard ideaal is.
Maar zoals gezegd, onze vliegdata lagen echter al vast en wat bleek? In maart zijn er nauwelijks open groepsbeklimmingen gepland. Terwijl het onze bedoeling was om het avontuur te beleven in internationaal gezelschap. We hadden onszelf dus vastgezet en verplicht tot een privébeklimming. Uiteindelijk hebben we toch een organisator gevonden en konden we aansluiten bij een Brits-Australisch koppel. Opzet geslaagd, maar toegegeven, veel keuze was er niet.
Ook door de gekozen reisdata viel onze voorbereiding in volle winter, met korte dagen en vele wandelingen in het donker tot gevolg. Trek je bovendien naar de Ardennen om heuvels op te zoeken, dan moet je in deze periode rekening houden met het jachtseizoen. Daar staat tegenover dat het in maart rustiger is op de Kilimanjaro.
Vanwege zijn hoogte en zijn geïsoleerde positie heeft de Kilimanjaro een uniek microklimaat. Het weer varieert er het hele jaar door met regenachtige maanden afgewisseld met relatief droge seizoenen van januari tot maart en van juni tot oktober, wat de piektijden zijn. Het weer op de berg kan snel veranderen, vooral op grote hoogte. Op de piek kan op elk moment van het jaar sneeuw vallen, vaak bij hoge windsnelheden.
In Arusha en Moshi schommelen de temperaturen tussen de 20 en 30 graden en naar mate men stijgt daalt de temperatuur geleidelijk. Op de laagste hellingen van 15° tot 20° overdag en -5° ’s nachts. In het hooggebergte van 5° overdag tot -15° ’s nachts. Een ijzige wind op de top doet de gevoelstemperatuur dalen tot -20°.
Maart is zowat het einde van het trekkingseizoen. De temperaturen beginnen dan iets te dalen, maar het is nog steeds warm. Voor het eerste deel van de maand (of langer, als het droge seizoen zich uitstrekt) is het weer vergelijkbaar met januari / februari. Tegen het einde van de maand is het regenseizoen meestal begonnen, vaak rond half maart met zware regenbuien. Echter als het regenseizoen nog niet toeslaat is maart een ideale periode om de drukte te vermijden, maar nog steeds van mooi weer te genieten.
Algemeen maken de klimaatveranderingen het ook in Oost-Afrika moeilijker om de ideale klimcondities te voorspellen. Maar van volgende principes mag je uitgaan:
- Januari, februari, maart, augustus, september en oktober : meest geschikte maanden met helder weer en relatief hoge temperaturen.
- April, mei: traditionele regenmaanden met veel kans op regen en sneeuw.
- Juni, juli: geschikte maanden voor de beklimming maar met vaak lagere temperaturen.
- November, december: korte regenseizoen met iets meer neerslag in de vorm van regen of sneeuw.
- April, mei: traditionele regenmaanden met veel kans op regen en sneeuw.
- Juni, juli: geschikte maanden voor de beklimming maar met vaak lagere temperaturen.
- November, december: korte regenseizoen met iets meer neerslag in de vorm van regen of sneeuw.